SCM wat is het

Wat is een SCM-certificaat?

Een SCM-certificaat is een beveiligingscertificaat dat wordt uitgegeven door Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM), een Nederlandse organisatie die verantwoordelijk is voor het certificeren van voertuigbeveiligingssystemen. Deze certificering is bedoeld om ervoor te zorgen dat voertuigbeveiligingssystemen voldoen aan bepaalde kwaliteits- en veiligheidsnormen.

Voertuigbeveiligingssystemen die een SCM-certificering hebben doorlopen een reeks tests om te controleren of ze voldoen aan de gestelde normen op het gebied van inbraakpreventie en betrouwbaarheid. Deze systemen kunnen onder andere alarmsystemen, startonderbrekers, voertuigvolgsystemen en mechanische beveiligingsmiddelen omvatten.

Indien een autoalarm of beveiligingssysteem het SCM-keurmerk draagt, geeft dat aan dat het voldoet aan de gestelde normen en kwaliteitseisen.

Er zijn vijf verschillende alarmklassen waarin een alarmsysteem kan worden ingedeeld, waarbij SCM Klasse 1 het basisniveau vertegenwoordigt en SCM Klasse 5 het meest geavanceerde niveau van bescherming biedt. Als u voor uw auto op zoek bent naar optimale bescherming tegen diefstal, is het raadzaam om te kiezen voor een alarmsysteem met SCM-Klasse 5-certificering.

Wat zijn de voordelen van een SCM-certificaat?

Een beveiligingssysteem dat SCM-goedgekeurd is, biedt verschillende voordelen:

  • Het verkleint aanzienlijk de kans dat uw voertuig gestolen wordt, waardoor u minder risico loopt op verlies van uw auto, camper of boot en u met een gerust gevoel kunt slapen.
  • De kans op inbraak wordt aanzienlijk verminderd, waardoor uw voertuig en de waardevolle spullen in de auto beter beschermd zijn.
  • Verzekeraars waarderen het ten zeerste wanneer u preventieve maatregelen neemt om diefstal en inbraak van uw auto te voorkomen. In veel gevallen belonen ze dit met gunstigere verzekeringsvoorwaarden, zoals lagere premies of een uitgebreidere dekking.

Is een SCM-certificaat verplicht?

Nee, het hebben van een SCM-certificaat wordt door de overheid niet verplicht, het is dus niet strafbaar indien u deze niet hebt.

Echter, sommige verzekeringsmaatschappijen vereisen dat voertuigen, vooral diefstalgevoelige of waardevolle voertuigen, zijn uitgerust met een SCM-gecertificeerd alarmsysteem voordat ze worden verzekerd tegen diefstal. Dit is afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en het specifieke beleid.

Uw auto voorzien van een SCM-gecertificeerd autoalarm verhoogt de veiligheid van het voertuig en vermindert de kans op diefstal. Met name voor eigenaren van auto’s die vaak worden gestolen of een hoog risico lopen op diefstal, is een SCM-gecertificeerd beveiligingssysteem een waardevolle investering.

Hoe lang is een SCM-certificaat geldig?

De geldigheidsduur van een SCM-certificaat varieert en is afhankelijk van het type beveiligingssysteem en de specifieke richtlijnen van de SCM. Over het algemeen hebben SCM-certificaten een geldigheidsduur van 1 tot 3 jaar. Na deze periode moet het alarmsysteem opnieuw worden gekeurd om te controleren of het nog steeds voldoet aan de gestelde normen en kwaliteitseisen.

Het is belangrijk voor eigenaren van voertuigen om de vervaldatum van hun SCM-certificaat in de gaten te houden en tijdig actie te ondernemen om ervoor te zorgen dat het beveiligingssysteem up-to-date blijft en blijft voldoen aan de vereisten van verzekeraars en andere betrokken partijen.

Ook als u wel weet welk alarmsysteem in uw auto zit, is het verstandig om de kentekencheck te doen. U kunt dan zien of het SCM-certificaat nog geldig is voor uw auto.

Hoe kom ik aan een SCM-certificaat?

Om een SCM-certificaat te verkrijgen, moet u eerst een SCM-gecertificeerd beveiligingssysteem laten installeren in uw auto door een erkend SCM-installatiebedrijf. Vervolgens zal het installatiebedrijf het alarmsysteem testen om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de gestelde normen en kwaliteitseisen van SCM.

We hebben de stappen voor u op een rijtje gezet:

Kies een SCM-gecertificeerd beveiligingssysteem: Raadpleeg een erkend SCM-installatiebedrijf om een geschikt beveiligingssysteem te kiezen dat voldoet aan uw behoeften en budget.

Laat het beveiligingssysteem installeren: Neem contact op met het SCM-installatiebedrijf om een afspraak te maken voor de installatie van het beveiligingssysteem in uw auto.

Testen: Na de installatie zal het SCM-installatiebedrijf het alarmsysteem testen om te controleren of het voldoet aan de SCM-normen en kwaliteitseisen.

Uitgifte van het certificaat: Als het beveiligingssysteem succesvol is getest en goedgekeurd, zal het SCM-installatiebedrijf een SCM-certificaat uitgeven dat aantoont dat het beveiligingssysteem voldoet aan de vereiste normen.

Zodra u het SCM-certificaat hebt ontvangen, kunt u dit aan uw verzekeraar verstrekken als bewijs van installatie van het alarmsysteem. Dit kan mogelijk resulteren in gunstigere verzekeringsvoorwaarden, zoals lagere premies of een uitgebreidere dekking.

Kies voor een autoalarm van MDP!

Een autoalarm inbouwen, omdat autodieven altijd op de loer liggen en ook u hiervan niet het slachtoffer wilt worden. Daarom is het verstandig om preventieve maatregelen te nemen, zoals het laten inbouwen van een auto alarm door MDP. Onze inbouwspecialisten, die jaarlijks getraind worden door KIWA, hebben ruimschoots ervaring opgedaan in de automobielindustrie en zijn echte liefhebbers van auto’s.

Met een KIWA SCM gecertificeerd beveiligingssysteem bent u verzekerd van inbraak- en diefstalpreventie zodat u altijd met een veilig gevoel kunt gaan slapen.

Tips om autodiefstal te voorkomen

Tot slot nog een aantal tips om diefstal van uw auto te voorkomen.

  • Parkeer uw auto in een garage of op een goed verlichte parkeerplaats
  • Laat geen dure spullen in uw auto liggen
  • Draai het stuur in het stuurslot voor u uitstapt
  • Verlijm of nagel uw kentekenplaat vast
  • Plan een afspraak bij MDP

Lees ook:

Batterij autosleutel vervangen

Batterij autosleutel vervangen

home | batterij autosleutel vervangenWat je moet weten over batterij autosleutel vervangen De sleutel van mijn auto werkt niet? Bijna elke auto heeft een sleutel waarmee de auto op afstand bediend kan worden. Deze sleutel dient ook als directe sleutel van de auto. De...

Lees meer
Alarmsystemen voor auto’s!

Alarmsystemen voor auto’s!

Wanneer u overweegt om een alarmsysteem in uw auto te laten installeren, is het belangrijk dat dit systeem voldoet aan de eisen. Maar hoe weet u wat voor u va toepassing is.

Lees meer
Wat is een Auto Keyless Entry systeem?

Wat is een Auto Keyless Entry systeem?

Een auto keyless entry systeem is een technologische voorziening waarmee u de auto kunt vergrendelen, ontgrendelen en soms zelfs de motor kunt starten zonder dat u een fysieke sleutel hoeft te gebruiken.

Lees meer