Alarmsystemen voor auto’s!

Alarmsystemen voor auto’s!

Welke verschillende auto alarm klassen zijn er?

Er bestaan diverse methoden om uw auto te beschermen tegen diefstal, een autoalarm is er één van.

Wanneer u overweegt om een alarmsysteem in uw auto te laten installeren, is het belangrijk dat dit systeem voldoet aan de eisen van de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM).

Welke beveiligingsklasse voor u gewenst is, hangt af van het soort auto en het type autoverzekering die uw verzekeraar voorstelt. Er zijn vijf verschillende soorten beveiligingssystemen met SCM-certificering beschikbaar.

Beveiligingssystemen voor auto’s worden ingedeeld in 5 klassen, van auto alarmklasse 1 tot 5. Maar wat zijn de verschillen tussen deze systemen? En waar moet u op letten wanneer u een nieuw alarmsysteem wilt aanschaffen of laten inbouwen in uw auto? In dit blog geven we u een uitgebreide toelichting op de verschillende alarmsystemen voor voertuigen zoals uw auto, boot of camper.

Auto alarm klasse 1: startonderbreker als basisbescherming

SCM Alarmklasse 1-systeem bestaat uit een startonderbreker die ervoor zorgt dat uw auto niet gestart kan worden zonder gebruik te maken van de sleutel. Europese auto’s die gemaakt zijn in 1998 of later, beschikken standaard over een dubbele startonderbreker. De kans is dus groot dat uw auto al over deze dubbele startonderbreker beschikt.

De startonderbreker zorgt ervoor dat de start van de auto op 2 manieren wordt geblokkeerd zodra de sleutel uit het contactslot wordt gehaald. Nadat de sleutel uit het slot is gehaald worden automatisch de startmotor en een ander systeem in het voertuig geblokkeerd (meestal is dit de brandstof toevoer). Dit zorgt er dus voor dat de auto niet gestart kan worden zonder gebruik te maken van de sleutel. Op deze manier is uw auto beveiligd tegen diefstal.

Hoewel een autoalarm klasse 1 basisbescherming biedt, kan de diefstal van uw auto door de ervaren dief niet volledig worden voorkomen. Voor extra bescherming kunt u een geavanceerder alarmsysteem overwegen, zoals een alarm klasse 2 of hoger, dat extra functies biedt zoals hellingshoekdetectie, interieurbeveiliging en GPS-tracking.

Auto alarmsysteem klasse 2: alarmsysteem met bewegingssensoren

Met het SCM Alarmklasse 2-systeem bent u verzekerd van een solide beveiliging tegen diefstal en inbraak. Het auto alarmsysteem maakt gebruik van geavanceerde bewegingssensoren die elke verdachte activiteit rondom uw auto detecteren. Bij een mogelijke inbraakpoging zal het alarm onmiddellijk geactiveerd worden, waarbij een luid alarmsignaal afgaat om indringers af te schrikken en omstanders te waarschuwen. Dit houdt in dat er een alarm afgaat zodra iemand één van de autodeuren, de achterklep of de motorkap van de auto probeert te openen wanneer het alarm is ingeschakeld. Als dit gebeurt gaan de knipperlichten van de auto aan en klinkt er een sirene die bedoeld is om de dieven af te schrikken.

In tegenstelling tot de dubbele startonderbreker wordt het alarm in alarm klasse 2 niet automatisch ingeschakeld. Dat moet u als gebruiker dus zelf doen. Bovendien moet u het autoalarm ook handmatig uitschakelen wanneer het afgaat. Dit alarmsysteem is niet gekoppeld aan een alarmcentrale en is dus alleen bedoeld om de dieven af te schrikken en/of u en omstanders te waarschuwen.

Auto alarm klasse 3: alarm met hellingdetectie

Een auto alarmsysteem van klasse 3 biedt een aanzienlijk uitgebreidere beveiliging dan een klasse 2-systeem. Naast de basisfuncties van klasse 1, zoals een dubbele startonderbreker en een sirene, beschikt een klasse 3-alarm over hellingdetectie. Dit betekent dat het alarm afgaat zodra de positie van de auto verandert, bijvoorbeeld wanneer deze wordt opgekrikt voor diefstal van de wielen of wanneer een takelwagen wordt gebruikt om de auto weg te slepen. Hierdoor wordt niet alleen de diefstal van de auto zelf voorkomen, maar ook van waardevolle onderdelen. Net als bij een klasse 2-alarm moet een klasse 3-alarm handmatig worden geactiveerd.

Auto alarm klasse 4: alarmsysteem met voertuigvolgsysteem

Als u uw auto hebt beveiligd tegen diefstal maar deze toch gestolen wordt, biedt een klasse 4 alarmsysteem een hoge kans dat de politie uw auto terugvindt. De auto dient dan wel uitgerust te zijn met een voertuigvolgsysteem dat op afstand kan worden geactiveerd zodra uw auto als gestolen is gemeld. Zodra het voertuigvolgsysteem actief is, ontvangt een meldkamer de gegevens, waardoor de politie in meer dan 90% van de gevallen gestolen auto’s met een klasse 4 autoalarm kan opsporen en terugvinden.

Alarm klasse 5: autoalarm met een automatisch voertuigvolgsysteem

Een auto uitgerust met een klasse 5 alarm beschikt over een startonderbreker, een alarmsysteem met inbraakdetectie, hellingdetectie en een voertuigvolgsysteem. Wat alarm klasse 5 onderscheidt van alarm klasse 4 is dat het voertuigvolgsysteem automatisch geactiveerd wordt zodra het alarm van de auto afgaat. In tegenstelling tot klasse 4, waarbij het voertuigvolgsysteem pas ingeschakeld wordt bij melding van diefstal. Het voertuigvolgsysteem van alarm klasse 5 zendt een GPS-signaal uit, waardoor de Movida Meldkamer de locatie van de gestolen auto kan traceren.

Welk alarmsysteem schaf ik aan voor mijn auto?

Na de aanschaf van een nieuwe of tweedehands auto, is het natuurlijk belangrijk om te weten met welk alarmsysteem uw auto is uitgevoerd of uitgevoerd dient te worden. Het investeren in een betrouwbaar autoalarm is niet alleen slim, maar wordt ook vaak vereist door verzekeringsmaatschappijen. Welke beveiligingsklasse uw verzekeraar eist, hangt af van het type voertuig en de specifieke autoverzekering die u wilt afsluiten, of misschien zelfs verplicht bent om af te sluiten.

De vereiste autobeveiligingsklasse volgens uw verzekeringsmaatschappij kan worden gevonden in de polisvoorwaarden.

In welke risicoklasse valt een auto?

De Risicoklasseindeling Voertuigbeveiliging is een model waarmee het risico op diefstal van een personenauto wordt berekend. Het model bestaat uit vier risicoklassen (Laag, Gemiddeld, Hoog en Zeer hoog). Vanaf risicoklasse Gemiddeld is het verstandig om de auto te laten beveiligen met het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging.

Autodiefstalcheck.nl

Via autodiefstalcheck.nl kunnen autobezitters hun kenteken invullen om te zien in welke risicoklasse de auto valt. Deze particuliere kentekencheck wordt gratis aangeboden door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid in samenwerking met VWE Automotive.

Tips om autodiefstal te voorkomen

U kunt zelf maatregelen nemen om de kans op diefstal van uw auto te voorkomen:

  • Parkeer uw auto in een garage of op een goed verlichte parkeerplaats
  • Laat geen dure spullen in uw auto liggen
  • Draai het stuur in het stuurslot voor u uitstapt
  • Verlijm of nagel uw kentekenplaat vast
  • Plan een afspraak bij MDP

Onze inbouwspecialisten, die jaarlijks getraind worden door KIWA, hebben ruimschoots ervaring opgedaan in de automobielindustrie en zijn echte liefhebbers van auto’s. Na de inbouw op een door u gekozen locatie krijgt u van onze inbouwspecialist mondelinge instructies die u ook schriftelijk van ons ontvangt. Zo kunt u in alle rust de instructies nog een keer nalezen.

Mocht u na de inbouw van uw alarmsysteem nog vragen hebben dan kunt u niet alleen terecht bij onze inbouwspecialist maar ook bij onze servicedesk in Lelystad. Op ons kantoor in Lelystad is een enthousiast en gedreven team werkzaam waar u terecht kunt voor al uw vragen over uw alarmsysteem.

Lees ook:

Wat is een Auto Keyless Entry systeem?

Wat is een Auto Keyless Entry systeem?

Een auto keyless entry systeem is een technologische voorziening waarmee u de auto kunt vergrendelen, ontgrendelen en soms zelfs de motor kunt starten zonder dat u een fysieke sleutel hoeft te gebruiken.

Lees meer
Welke auto’s worden het meest gestolen?

Welke auto’s worden het meest gestolen?

home | Welke auto's worden het meest gestolen?Welke auto's worden het meest gestolen?  Het is de gevreesde ochtendroutine: je stapt de deur uit, klaar om naar je werk te gaan, en dan slaat de schrik toe. Je blik zoekt de plek waar je auto zou moeten staan, maar die is...

Lees meer
Fijne feestdagen!

Fijne feestdagen!

Wij danken onze relaties voor het fantastische jaar wat we hebben gehad met elkaar. Het was een jaar waar we veel mooie momenten hebben gekend, maar ook een jaar waar we afscheid hebben moeten nemen van een goede vriend. Het was een jaar waar we een nieuw familielid...

Lees meer