slimme sleuten keyless car entry

Wat is een Auto Keyless Entry systeem?

Een auto keyless entry systeem is een technologische voorziening waarmee u de auto kunt vergrendelen, ontgrendelen en soms zelfs de motor kunt starten zonder dat u een fysieke sleutel hoeft te gebruiken.

Echter, het keyless entry-systeem, de zogenaamde slimme sleutel, kan ook worden misbruikt door dieven om auto’s leeg te halen of te stelen. Maar hoe doen ze dat? En hoe kunt u voorkomen dat dit met uw auto gebeurt?

Hoe werkt het Auto Keyless Entry Systeem?

Het auto keyless entry systeem maakt gebruik van draadloze technologie, meestal radiofrequentie-identificatie (RFID) of Bluetooth, om de auto te vergrendelen en ontgrendelen zonder fysieke sleutel.

Hieronder kunt u meer lezen over de werking van het systeem.

De eigenaar draagt een sleutelzender, ook wel key fob genoemd. Dit is een klein apparaatje dat draadloos communiceert met de auto. Het keyless entry systeem maakt gebruik van RFID-tags of Bluetooth-technologie om de communicatie tussen de key fob en uw auto mogelijk te maken. RFID is gebaseerd op radiofrequentie-identificatie, terwijl Bluetooth gebruik maakt van korte afstands radiocommunicatie.

De auto is uitgerust met sensoren die het signaal van de key fob kunnen oppikken wanneer deze zich in de buurt van de auto bevindt. De sensoren kunnen zich bijvoorbeeld in de deurhandgrepen of rond de auto bevinden.

Wanneer de eigenaar dicht genoeg bij de auto komt, herkent het systeem de key fob en ontgrendelt automatisch de deuren. Omgekeerd, als de eigenaar zich verwijdert van de auto, vergrendelt het systeem de deuren.

Sommige auto’s met keyless entry hebben ook een keyless startfunctie. Dit betekent dat de motor gestart kan worden door simpelweg op een knop te drukken zolang de key fob zich binnen het bereik van de auto bevindt.

Wat te doen als het keyless systeem niet werkt?

Als het keyless entry systeem van uw auto niet goed werkt, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen om het probleem op te lossen:

Allereerst, controleer de batterij van de key fob, deze heeft namelijk een batterij die na verloop van tijd leeg kan raken. Controleer de status van de batterij en vervang deze indien nodig.

Is dit niet het geval, probeer dan de reserve key fob, controleer of deze wel correct werkt. Als dat het geval is, laat dan de eerste key fob bij de fabrikant controleren op storingen.

Ook de sensoren van de deurhandgrepen kunnen de storing veroorzaken. Controleer of de sensoren schoon zijn en niet geblokkeerd of beschadigd zijn.

Een zwakke auto-accu kan ook invloed hebben op het functioneren van het keyless entry systeem. Controleer de staat van de auto-accu en laad deze indien nodig op of vervang deze.

Sommige auto’s hebben nog steeds een traditionele sleutel voor noodgevallen. Probeer de auto handmatig te ontgrendelen en gebruik de sleutel om de deuren te openen.

Bekijk ook de handleiding van uw auto voor specifieke instructies met betrekking tot het keyless entry systeem. Mogelijk staat er informatie in over het oplossen van veelvoorkomende storingen. Zo hebben sommige auto’s een procedure voor het resetten van het keyless entry systeem.

Kunt u het niet oplossen? Neem dan contact op met de dealer of de klantenservice van de autofabrikant.

Het Keyless Entry Systeem en diefstal

Uw auto is een kostbaar bezit. Daarnaast is hij vooral erg handig en veelal noodzakelijk voor het dagelijks vervoer. Zonder auto is het bijvoorbeeld moeilijk om naar uw werk te gaan of de kinderen op te halen van school. U neemt dus alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat autodieven met uw geliefde vervoermiddel aan de haal gaan. Echter, autodieven bedienen zich op hun beurt van nieuwe en meer innovatieve methoden.

Hoe gaan autodieven te werk?

Criminelen maken handig gebruik van het keyless entry-systeem door een specifieke methode toe te passen. Ze gaan op pad met een tas waarin een speciale zender of antenne is ingebouwd.

Deze zender is in staat om de communicatie tussen de auto en de sleutel op te vangen en te versterken. Hierdoor denkt de auto dat de sleutel zich dichtbij bevindt, waardoor de deuren automatisch ontgrendelen. Zodra dit is gebeurd, hebben de dieven vrij spel om de auto leeg te halen. Ze richten zich vaak op waardevolle onderdelen zoals het stuur, de airbags en het navigatiesysteem. In sommige gevallen gaan ze er zelfs met uw auto vandoor.

Het opvallende is dat veel moderne auto’s zijn ontworpen om te blijven rijden, zelfs als het signaal van de sleutel wegvalt. Dit is bijvoorbeeld bedoeld om gevaarlijke situaties te voorkomen, zoals het stilvallen van de auto op de snelweg wanneer de batterij van de sleutel leeg raakt. Deze eigenschap, hoewel bedoeld voor noodsituaties, wordt helaas ook misbruikt door autodieven om ongemerkt met uw auto weg te rijden.

Wij hebben voor u enkele tips op een rijtje gezet om de diefstalgevoeligheid van uw keyless entry-systeem te verminderen.

Beveilig uw sleutel

Bewaar uw key fob op een veilige plaats, bijvoorbeeld in een RFID-blokkerende hoes. Dit beperkt de reikwijdte van het signaal en vermindert de kans op relay attacks.

Handmatig vergrendelen

Maak er een gewoonte van om uw auto handmatig te vergrendelen, zelfs als u keyless entry hebt. Dit zorgt ervoor dat de deuren niet per ongeluk ontgrendeld worden als u in de buurt van de auto bent.

Gebruik extra beveiligingsfuncties

Activeer alle beschikbare beveiligingsfuncties op uw voertuig, zoals bewegingsdetectie of een systeem dat vereist dat de key fob zich dicht bij de auto bevindt om te kunnen starten.

Signaal blokkerende hoesjes

Investeer in speciale hoesjes die het draadloze signaal van uw key fob blokkeren wanneer deze niet in gebruik is. Hiermee voorkomt u dat dieven het signaal kunnen opvangen en versterken.

Voertuigvolgsysteem installeren

Overweeg de installatie van een voertuigvolgsysteem. Hiermee kunt u uw auto lokaliseren in geval van diefstal en de kans vergroten dat de politie het voertuig terugvindt.

Software-updates

Zorg ervoor dat de software en firmware van uw auto up-to-date zijn. Fabrikanten brengen regelmatig updates uit om beveiligingskwetsbaarheden aan te pakken.

Bewustwording en educatie

Informeer uzelf en andere gebruikers van de auto over de risico’s van keyless entry en de mogelijke maatregelen om deze te verminderen. Bewustwording kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen van diefstal.

Beveilig uw garage

Heeft u een garage? Gebruik deze dan voor het parkeren van uw auto. Hierdoor wordt het voor autodieven moeilijker om toegang te krijgen tot uw voertuig.

Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kunt u de kans op diefstal via keyless entry verminderen en de veiligheid van uw auto vergroten.

Onze oplossing

Autodieven liggen altijd op de loer, en ook u wilt niet het slachtoffer worden van een auto-inbraak of diefstal. Al eerder in dit blog schreven we over de installatie van een voertuigvolgsysteem.

Het is verstandig om preventieve maatregelen te nemen, zoals het laten inbouwen van een autoalarm door MDP.

Onze inbouwspecialisten, die jaarlijks getraind worden door KIWA, hebben ruimschoots ervaring opgedaan in de automobielindustrie en zijn echte liefhebbers van auto’s. Met een KIWA SCM gecertificeerd alarmsysteem bent u verzekerd van inbraak- en diefstalpreventie zodat u altijd met een veilig gevoel kunt gaan slapen.

U wordt volledig ontzorgd doordat wij uw autoalarm bij u thuis op locatie of op het werk inbouwen.

 

 

 

 

Lees ook:

Batterij autosleutel vervangen

Batterij autosleutel vervangen

home | batterij autosleutel vervangenWat je moet weten over batterij autosleutel vervangen De sleutel van mijn auto werkt niet? Bijna elke auto heeft een sleutel waarmee de auto op afstand bediend kan worden. Deze sleutel dient ook als directe sleutel van de auto. De...

Lees meer
Wat is een SCM-certificaat

Wat is een SCM-certificaat

Voertuigbeveiligingssystemen die een SCM-certificering hebben doorlopen een reeks tests om te controleren of ze voldoen aan de gestelde normen. Lees verder.

Lees meer