Welke auto’s worden het meest gestolen? 

Het is de gevreesde ochtendroutine: je stapt de deur uit, klaar om naar je werk te gaan, en dan slaat de schrik toe. Je blik zoekt de plek waar je auto zou moeten staan, maar die is spoorloos verdwenen. Je hart bonst in je keel, en het besef van autodiefstal dringt langzaam door. Je grootste nachtmerrie is werkelijkheid geworden.

Gedachten razen door je hoofd terwijl je je afvraagt wie of wat hierachter zit. Het gevoel van onmacht vermengt zich met bezorgdheid over de waarde van je voertuig en de mogelijke ongemakken die het gemis met zich meebrengt. Waar is mijn auto nu? Zal ik hem ooit terugvinden? Wat moet ik nu doen?

Het gemis van je auto gaat verder dan alleen het voertuig zelf; het raakt de dagelijkse routine, het gevoel van veiligheid en de mobiliteit die je als vanzelfsprekend beschouwde. Het is een ervaring die niemand hoopt mee te maken, maar het onderstreept ook het belang van preventieve maatregelen en waakzaamheid om deze nachtmerrie te vermijden.

Top 5 meest gestolen auto’s

  1. Toyota
  2. Volkswagen
  3. Peugeot
  4. Ford
  5. Mercedes-Benz

Waar worden de meeste auto’s gestolen?

De frequentie van autodiefstallen kan variëren afhankelijk van de regio en het land. Over het algemeen worden auto’s vaker gestolen in dichtbevolkte stedelijke gebieden, waar een hogere bevolkingsdichtheid en meer auto’s op de weg zijn. Ook kan het risico op autodiefstal toenemen in gebieden met een hogere criminaliteitsgraad.

Als je in een van onze grote steden woont, is het zaak extra waakzaam te zijn, vooral in steden als Den Haag, Rotterdam en met name Amsterdam, waar auto’s regelmatig het doelwit zijn van dieven. Er is een opvallende toename in het aantal autodiefstallen van met name elektrische en hybride voertuigen. In het jaar 2023 is er sprake van een alarmerende stijging van 27% in het aantal gestolen auto’s in vergelijking met dezelfde periode in het jaar daarvoor.

Deze toename wordt deels toegeschreven aan de groeiende populariteit van elektrische auto’s, die aantrekkelijk kunnen zijn voor dieven vanwege hun waarde en vraag op de markt. Als autobezitter is het essentieel om extra voorzorgsmaatregelen te nemen en bewust te zijn van de risico’s, vooral in gebieden met een hoog diefstalpercentage.

In een omgeving waar autodiefstallen toenemen, is het raadzaam om op de hoogte te blijven van lokale waarschuwingen en preventieve maatregelen te overwegen, zoals extra alarmsystemen of het parkeren op goed verlichte en beveiligde plaatsen. Bovendien is het verstandig om regelmatig contact op te nemen met lokale autoriteiten of politiebureaus voor actuele informatie en advies om jezelf te beschermen tegen deze ongewenste situaties.

De reden van de gestegen autodiefstallen?

Autodieven gebruiken steeds geavanceerdere technieken en apparatuur om auto’s te stelen, inclusief het omzeilen van moderne beveiligingssystemen. 

Keyless entry is een geavanceerd systeem voor voertuigtoegang dat het mogelijk maakt om een auto te vergrendelen, ontgrendelen en starten zonder gebruik te maken van een fysieke sleutel. In plaats van een traditionele sleutel, maakt keyless entry gebruik van elektronische signalen om communicatie tussen de autosleutel en het voertuig mogelijk te maken.

Naast het gemak brengt keyless entry echter ook beveiligingsrisico’s met zich mee. Sommige keyless entry-systemen zijn vatbaar gebleken voor relay attacks, waarbij dieven het signaal van de sleutel opvangen en versterken om de auto te ontgrendelen en zelfs te starten, zonder fysieke toegang tot de sleutel. 

Heb jij een auto met dit systeem? Dan adviseren wij om extra beveiligingsmaatregelen te overwegen, zoals signaal blokkerende hoesjes voor sleutels, het uitschakelen van de keyless entry-functie bij langdurige stilstand van het voertuig of het inbouwen van een SCM gecertificeerd alarmsysteem met een extra startonderbreker.

Wat te doen bij autodiefstal?

In zo’n situatie is het van groot belang om snel te handelen. Het eerste telefoontje gaat naar de politie om aangifte te doen. Vervolgens informeer je de verzekeringsmaatschappij, die je kan begeleiden bij het proces van claimen. De komende dagen zullen in het teken staan van onzekerheid en wachten op updates van de autoriteiten.

Weetje over stelen van auto’s voorkomen

Het lijkt erop dat autodieven een specifieke voorkeur hebben voor auto’s tussen de 2 en 4 jaar oud. Deze voertuigen vallen blijkbaar in de categorie die het meest wordt gestolen, wellicht vanwege hun nog relatief jonge leeftijd en daarmee gepaard gaande waarde. Een andere statistiek toont aan dat meer dan de helft van de gestolen auto’s uiteindelijk weer wordt teruggevonden.

Wat kan MDP voor u betekenen?

Autodieven liggen altijd op de loer, en ook u wilt niet het slachtoffer worden van een auto-inbraak of diefstal. Daarom is het verstandig om preventieve maatregelen te nemen, zoals het laten inbouwen van een autoalarm door MDP. 

Onze inbouwspecialisten, die jaarlijks getraind worden door KIWA, hebben ruimschoots ervaring opgedaan in de automobielindustrie en zijn echte liefhebbers van auto’s. Met een KIWA SCM gecertificeerd alarmsysteem bent u verzekerd van inbraak- en diefstalpreventie zodat u altijd met een veilig gevoel kunt gaan slapen.

 

Lees ook:

Alarmsystemen voor auto’s!

Alarmsystemen voor auto’s!

Wanneer u overweegt om een alarmsysteem in uw auto te laten installeren, is het belangrijk dat dit systeem voldoet aan de eisen. Maar hoe weet u wat voor u va toepassing is.

Lees meer
Wat is een Auto Keyless Entry systeem?

Wat is een Auto Keyless Entry systeem?

Een auto keyless entry systeem is een technologische voorziening waarmee u de auto kunt vergrendelen, ontgrendelen en soms zelfs de motor kunt starten zonder dat u een fysieke sleutel hoeft te gebruiken.

Lees meer
Fijne feestdagen!

Fijne feestdagen!

Wij danken onze relaties voor het fantastische jaar wat we hebben gehad met elkaar. Het was een jaar waar we veel mooie momenten hebben gekend, maar ook een jaar waar we afscheid hebben moeten nemen van een goede vriend. Het was een jaar waar we een nieuw familielid...

Lees meer